Pengikut

Nuffnang

Isnin, 23 Mac 2015

PAS KAWASAN KUBANG PASU

sumber :-

PAS KAWASAN KUBANG PASU


Umno diam tanda sokong Gerakan halang EKJS K'tan?

Posted: 23 Mar 2015 08:31 AM PDT

PAS mendesak Umno menyatakan pendirian rasmi secara terbuka berhubung sokongan mereka terhadap pelaksanaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II Kelantan.

Hal ini kerana, menurut Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar rakyat akan melihat Umno sendiri gagal menegur gelagat parti komponen BN seperti MCA dan Gerakan yang begitu lantang menghalang pelaksanaan EKJS di Kelantan.

Dun Kelantan sebulat suara meluluskan Rang Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) pada 19 Mac 2015.

Namun, katanya, belum sempat ia dibawa ke peringkat seterusnya Parti Gerakan, rakan Umno di dalam Barisan Nasional telah memfailkan saman pemula di Mahkamah Tinggi Kota Bharu bagi memohon deklarasi pembatalan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II Kelantan.

"Adakah tindakan Umno berdiam diri ini adalah merestui perbuatan Gerakan itu," soalnya yang juga Ketua Whip Ahli Parlimen PAS.

Hal ini katanya akan membuatkan sokongan yang diberikan oleh 12 orang Adun Umno di dalam Sidang Dun Kelantan itu bersifat politik kerana Umno takut akan terus ditolak oleh rakyat Kelantan jika mereka menolak Enakmen Kanun Jenayah Syariah II tersebut.

"Apa yang dikesalkan ialah Umno masih berdiam diri dan tidak pula menegur parti rakan komponennya itu," katanya dalam sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Justeru beliau menggesa Umno bersikap jujur dan tidak bersandiwara di dalam hal ini

Enakmen Jenayah: Tidak timbul isu perangkap

Posted: 23 Mar 2015 08:29 AM PDT

Oleh NASRUDIN HASSAN

Sebahagian pihak bersikap prejudis terhadap Pindaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II (EKJS II) yang telah diluluskan di Dewan Undangan Negeri Kelantan pada 19 Mac 2015 yang lalu. Sedang ia adalah satu langkah murni Kerajaan negeri Kelantan kearah melaksanakan Syariat Allah swt sebagaimana perintah Allah swt:
وَأَنِ احْكُم بَيْنَهُم بِمَا أَنزَلَ اللَّهُ وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَاءَهُمْ وَاحْذَرْهُمْ أَن يَفْتِنُوكَ عَن بَعْضِ مَا أَنزَلَ اللَّهُ إِلَيْكَ فَإِن تَوَلَّوْا فَاعْلَمْ أَنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ أَن يُصِيبَهُم بِبَعْضِ ذُنُوبِهِمْ وَإِنَّ كَثِيرًا مِّنَ النَّاسِ لَفَاسِقُونَ

Dan hendaklah engkau menjalankan hukum di antara mereka dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah dan janganlah engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka, dan berjaga-jagalah supaya mereka tidak memesongkanmu dari sesuatu hukum yang telah diturunkan oleh Allah kepadamu. Kemudian jika mereka berpaling (enggan menerima hukum Allah itu), maka ketahuilah, hanyasanya Allah mahu menyeksa mereka dengan sebab setengah dari dosa-dosa mereka; dan sesungguhnya kebanyakan dari umat manusia itu adalah orang-orang yang fasik. (Surah Al Maaidah: 49)

Tidak kurang juga pihak yang berlapik alas bahawa mereka tidak bersetuju Private Members Bill (PMB) dikemukakan ke Parlimen bagi membolehkan Syariat Islam dapat dilaksanakan di negeri Kelantan khasnya kerana ia adalah jerat dari Umno dan apabila PAS mengambil sikap yang tegas untuk terus mengambil perjalanan bagi membolehkan Syariat Islam yang tertangguh sejak 1993 dapat dilaksanakan, mereka anggap PAS telah masuk perangkap Umno.

Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang selaku Presiden PAS telah menegaskan bahawa tanggungjawab PAS memperjuangkan Islam dan berusaha untuk memastikan Syariat Islam ini dapat dilaksanakan di bumi bertuah ini. Tugas dan tanggungjawab PAS membentangkannya di Parlimen. Sementara PMB adalah mekanismenya.

Adapun persoalan berapa ramai Ahli Parlimen yang akan menyokong dan Ahli Parlimen mana yang tidak menyokong adalah persoalan kedua. Kita mendoakan agar Allah swt memberi hidayah-Nya kepada ahli-ahli Parlimen untuk menyokong PMB yang bakal dikemukakan.

Tidak timbul isu jerat dan perangkap. Sebaliknya kita senantiasa berhati-hati kerana memahami bahawa jerat dan perangkap musuh sememangnya dipasang pada bila-bila masa malah sejak awal Islam diperjuangkan. Kita juga mohon pedoman dan pandu arah dari Allah swt agar meloloskan kita dari perangkap yang dimaksudkan.

Namun, kita tidak boleh berhenti dari berjuang dan berusaha untuk mendaulatkan Syariat Islam ini semata-mata kerana menyedari ada perangkap yang dipasang.

Jerat dan perangkap musuh ini bukan perkara baru. Ia telah dipasang di sepanjang jalan perjuangan Islam ini sejak hari pertama ia digerakkan oleh Nabi s.a.w. Kita semua tahu bahawa Nabi saw tidak pernah berhenti dari berjuang, sebaliknya terus mencari jalan agar Islam dapat didaulatkan.

Kini kita punya sedikit ruang untuk membentangkan PMB di Parlimen maka ruang itu dimanfaatkan. PAS tidak rugi apa-apa dalam isu PMB ini. Jika ianya disokong maka Alhamdulillah, hasrat PAS berjaya.

Jika ia tidak disokong, maka sekurang-kurang PAS telah menunaikan tanggungjawab membawanya ke Parlimen sebagai tempat membuat dan meluluskan undang-undang dalam negara ini dan Insyaallah PAS tidak akan berhenti di situ.

Kita telah bersedia untuk membawa PMB bagi membolehkan Akta 355 dipinda dengan sokongan simple majoriti Ahli Parlimen.

Sehubungan dengan itu, kuasa mahkamah syariah diperluaskan dan membolehkan sebahagian hukum Syariat Islam dapat dilaksana. Sama-sama kita doakan agar Allah swt buka pintu hati ahli-ahli parlimen untuk menyokong khasnya dari kalangan ahli parlimen muslim tanpa mengira dari parti mana ia wakili.

Kita tidak boleh menanti semua orang berjanji mahu menyokong, barulah kita mahu membentangnya kerana kita tidak tahu sampai bila untuk semua ahli parlimen boleh berjanji untuk menyokongnya.

Saya setuju langkah PAS untuk bentangkan terlebih dahulu PMB di Parlimen bagi sessi Mac-April ini. Sekurang-kurangnya untuk bacaan kali pertama. Insyaallah bacaan kali kedua boleh dibuat pada sidang akan datang. Ianya perlu di bawa ke Parlimen bagi membolehkan ahli-ahli Parlimen kita mengemukakan hujjah, berbahas dan menerima hujah balas lalu memberikan pencerahan yang wajar di Dewan Rakyat tempat menggubal undang-undang.

Harapan kita setelah hujjah kita didengar oleh mereka sama ada muslim atau non muslim, terbukalah pintu hati mereka untuk menerima Syariat Islam yang indah ini.

Kalau kita tidak membentangnya, ertinya tertangguh lagi hasrat pelaksanaan Syariat Allah swt di bumi Kelantan yang telah kita kuasai sejak 1990 yang lalu. Sehabis daya kita mahu menghormati dan mengambil ruang demokrasi bagi membolehkan Syariat Islam ini dapat dilaksanakan.

Kita masih menaruh harapan pada ruang demokrasi negara untuk memberi laluan kepada hasrat pelaksanaan Syariat Islam sementara ruang masih terbuka. Sungguhpun begitu, perjuangan Islam ini tidak akan berhenti di sini kiranya pintu demokrasi ditutup atau demokrasi tidak berlaku adil terhadap Islam.

Terdapat pihak yang mempersoalkan kenapa tidak Umno sahaja yang membawa usul pindaan Akta 355 itu ke Parlimen jika mereka ikhlas mahu menyokong EKJS II sebagaimana ucapan wakil UMNO di Dun Kelantan baru-baru ini. Benar! Begitulah selayaknya.

Namun kita tidak boleh menunggu Umno buktikan keikhlasan mereka apatah lagi untuk kita bergantung kepada keikhlasan mereka. Wallahu a'lam, bagaimana pendirian Umno sekarang terhadap Syariat Islam setelah mendengar ucapan wakil Umno di Dun Kelantan tempoh hari, tetapi berdasarkan rekod lama mereka, PAS tidak boleh bergantung harap kepada mereka. Sementelah perlaksanaan Syariat Islam ini adalah perjuangan kita, bukan perjuangan mereka.

Insyaallah, apa yang saya mahu tegaskan dalam risalah yang agak panjang ini ialah:

a) PAS tidak rugi apa-apa jika membawa PMB ke Parlimen. Andai ia disokong, Alhamdulillah kita berjaya. Andai ia ditolak maka kita telah berusaha.

b) PAS tidak boleh lengah dan tangguh setelah sekian lama EKJS II 1993 diluluskan di Dun Kelantan, sementara dunia dan masyarakatnya sangat memerlukan Syariat Islam.

c) PAS wajar mengambil kesempatan terbaik atas ruang yang dibuka dan mengharapkan semua ahli parlimen khasnya yang beragama Islam memberi sokongan.

Adapun Pakatan Rakyat boleh terus utuh dengan rakan tahaaluf menghormati PAS untuk mengangkat dasar perjuangannya. Sekurang-kurangnya pihak yang tidak bersetuju dalam DAP atau PKR boleh mengambil kaedah "bersetuju untuk tidak bersetuju" bukan mengugut dan bertindak menyingkir. -

Penulis ialah Timbalan Pengerusi 1 Lajnah Dakwah PAS Pusat yang juga Ahli Parlimen Temerloh.

Chempaka: PAS menang majoriti 10,092 undi

Posted: 22 Mar 2015 08:23 AM PDT

BeritaPENGKALAN CHEPA: PAS berjaya mengekalkan Dun Chempaka pada pilihan raya kecil yang diadakan hari dengan pertambahan undi lebih 3,000 undi berbanding pilihan raya umum lepas.

Keputusan rasmi diumumkan Pegawai Pengurus Pilihan Raya Dun Chempaka, Ibrahim Bakri Mat Deris di pusat penjumlahan di Maktab Rendah Sains Mara Pengkalan Chepa.

Ustaz Ahmad Fathan Mahmood mewakili PAS mendapat 10,899 undi, Fadzillah Hussin (kunci) – 89 undi, Izat Bukhary Ismail Bukhary (pen) – 51 undi.

Manakala Aslah Mamat (buku) – 27 undi, dan Sharif Mahmood (gajah) – 807 undi.

Ustaz Fathan mengatasi empat calon bebas dengan majoriti 10,092 undi.

Erti wala’ dan kemenangan

Posted: 13 Mar 2015 08:16 AM PDT

Oleh DATUK SERI TUAN GURU ABDUL HADI AWANG 

Firman Allah SWT:

بَشِّرِ الْمُنَافِقِينَ بِأَنَّ لَهُمْ عَذَابًا أَلِيمًا

الَّذِينَ يَتَّخِذُونَ الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاءَ مِنْ دُونِ الْمُؤْمِنِينَ ۚ أَيَبْتَغُونَ عِنْدَهُمُ الْعِزَّةَ فَإِنَّ الْعِزَّةَ لِلَّهِ جَمِيعًا

"Sampaikanlah khabar berita kepada orang-orang munafik: bahawa sesungguhnya disediakan untuk
mereka azab seksa yang tidak terperi sakitnya;

"Mereka itu ialah orang-orang yang memberi wala' kepada orang-orang kafir dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Tidaklah patut orang-orang munafik itu mengharap kekuatan dan kemenangan daripada pertolongan orang-orang kafir itu, kerana sesungguhnya kekuatan dan kemenangan itu semuanya ialah milik Allah, (diberikannya kepada sesiapa yang dikehendakiNya)." [An-Nisa':138&139]

Ketika Nabi bersiap menuju ke medan perang Badar, seorang lelaki kafir berjumpa SAW untuk minta izin turut serta dalam peperangan, Nabi bertanya adakah kamu Islam? Dia berkata "tidak". Nabi SAW bersabda "Pergi! Kami tidak perlukan kepada pertolongan orang-orang kafir."

Lelaki itu pun beredar. Tetapi setelah beberapa ketika dia datang lagi meminta izin. Nabi tetap mengulang sabda yang sama sehinggalah dia datang kali ketiga dan Nabi bertanya adakah dia Islam, lalu dia berkata, "Aku masuk Islam sekarang." Baru Nabi izinkannya.

Perang Badar diberikan kemenangan Allah SWT walaupun bilangan yang kecil dan kelengkapan yang sedikit. Firman Allah SWT:

وَلَقَدْ نَصَرَكُمُ اللَّهُ بِبَدْرٍ وَأَنْتُمْ أَذِلَّةٌ ۖ فَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

"Dan sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam peperangan Badar, sedang kamu berkeadaan lemah. Oleh itu bertaqwalah kamu kepada Allah, supaya kamu bersyukur." [Ali Imran:123]

Selepas pemukaan Kota Mekah pula, rakyat kerajaan Islam bertambah ramai. Apabila puak Thaqif dan Hawazin bersiap untuk memerangi Mekah, Rasulullah SAW mengerahkan seramai mungkin tentera sehingga berjumlah 12,000 orang. Di kalangan itu kebanyakannya muallaf, dan ada yang masih belum Islam.

Kerana bilangan yang tertinggi dalam sejarah peperangan masa itu, timbul cakap-cakap kalangan tentera Islam yang berkata, "Kita tidak akan dikalahkan lagi selepas hari ini." Mereka membandingkan, Badar yang hanya 313 boleh menang, apatah lagi sekarang.

Sampainya mereka di Hunain, mereka telah diserang hendap menyebabkan ramai ketakutan dan panik, lalu melarikan diri. Yang tinggal hanya Rasulullah bersama 100 orang sahabat.

Nabi turun dari baghalnya lalu mara menghadapi musuh dengan gagahnya sambil berkata:

أنا ابن عبد المطلب. أنا نبي لا كاذب

"Aku adalah cucu Abdul Muttalib. Aku Nabi, bukan pendusta."

Nabi mengambil pasir dengan genggaman tangannya lalu dilempar terhadap musuh. Berlakulah Mukjizat apabila musuh berhenti menyerang serta merta, kerana debu-debu halus masuk ke dalam mata mereka menghalang pandangan. Akhirnya, Allah takdirkan kemenangan ditangan 100 orang beriman ini.

Oleh itu pergantungan sesuatu kemenangan mesti diserahkan kepada Allah SWT semata-mata, jangan mengharapkan kepada manusia atau apa-apa selain-Nya.

Firman Allah SWT:

وَيَوْمَ حُنَيْنٍ ۙ إِذْ أَعْجَبَتْكُمْ كَثْرَتُكُمْ فَلَمْ تُغْنِ عَنْكُمْ شَيْئًا وَضَاقَتْ عَلَيْكُمُ الْأَرْضُ بِمَا رَحُبَتْ ثُمَّ وَلَّيْتُمْ مُدْبِرِينَ

"...dan di medan perang Hunain, iaitu semasa kamu merasa megah dengan sebab bilangan kamu yang ramai; maka bilangan yang ramai itu tidak mendatangkan faedah kepada kamu sedikitpun, dan (semasa kamu merasa) bumi yang luas itu menjadi sempit kepada kamu; kemudian kamu berpaling undur melarikan diri." [Al-Taubah:25]

0 ulasan:

Pimpinan

Sayap Parti

Kawasan