Pengikut

Nuffnang

Ahad, 26 Oktober 2014

Siti Zailah | Home

sumber :-

Siti Zailah | Home


Hijrah : Wanita, Isteri, Ibu Pencetus Perubahan

Posted: 25 Oct 2014 11:52 AM PDT

Assalammualaikum w.b.t
Dewan Muslimat PAS Malaysia (DMPM) mengucapkan selamat menyambut ulangtahun Hijrahtur-Rasul 1436Hijrah kepada semua khususnya umat islam di Malaysia.

Sama-sama kita syukuri kehidupan yang sudah berlalu dan meletakkan azam perubahan menjadi insan yang lebih dekat kepada Allah S.W.T, berakhlak mulia, rendah hati, tenang dan bahagia.

Firman Allah S.W.T
Maksudnya: "Dan orang-orang yang berhijrah kerana Allah sesudah mereka dianiaya, pasti kami akan memberikan tempat yang bagus kepada mereka di dunia. dan sesungguhnya pahala di akhirat adalah lebih besar, kalau mereka mengetahui. (Iaitu) orang-orang yang sabar dan hanya kepada Tuhan saja mereka bertawakkal.." Surah An-Nahl 16: 41-42.

DMPM melihat antara perubahan besar akhlak seorang insan bermula di rumah melalui seorang wanita yang berperanan sebagai individu, isteri, ibu, kakak, jiran dan komuniti. Pepatah arab ada menyebut bahawa seorang ibu itulah madrasah anak-anaknya. Ibu berperanan mendidik anak-anak mengaplikasikan ilmu kehidupan yang sebenar iaitu islam sebagai satu cara hidup.

Sama-sama kita lihat kembali bentuk kehidupan keluarga yang perlu diperbaiki sempena tahun baru kali ini.
  1.  Amalan islam - perbaiki akhlak diri, perkemaskan solat, bacaan dan tadabur al quran bersama anak-anak dan keluarga
  2. Keharmonian rumahtangga - masak dan makan bersama, peruntukkan masa berkualiti dengan keluarga
  3. Kebersihan dan kekemasan rumah kediaman sebagai syurga buat suami dan keluarga
  4. Pengurusan ekonomi rumahtangga yang berhemah dan bijaksana sesuai dengan keadaan ekonomi semasa
  5. Penglibatan dalam masyarakat - mengambil peduli perkembangan isu dan situasi semasa dan berusaha membantu membuat perubahan yang terbaik

DMPM juga mengambil kesempatan ini menyampaikan mesej kepada pemimpin negara untuk berhijrah membawa perubahan dalam menguruskan negara. Di bidang ekonomi, berhijrahlah dari ekonomi riba' kepada ekonomi yang diredhai Allah S.W.T. Dalam bidang pendidikan berhijrahlah kepada dasar pendidikan berteraskan wahyu dan menumpu kepada pembinaan akhlak insan. Dalam bidang politik pula berhijrahlah dari politik sekular kepada politik islam yang mengambil kira dosa pahala dalam setiap urusan. Akhirnya penghijrahan yang menyeluruh dalam semua aspek kehidupan selari dengan tuntutan Allah S.W.T ibarat seorang suami dan ayah dalam rumahtangga, peranannya sangat besar memimpin
ahli keluarga iaitu rakyatnya berhijrah menuju syurga. InsyaAllah.

Sekian.

YB Hajjah Siti Zailah bte Mohd Yusoff
Ketua
Dewan Muslimat PAS Malaysia

0 ulasan:

Pimpinan

Sayap Parti

Kawasan