Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 17 Oktober 2014

Siti Zailah | Home

sumber :-

Siti Zailah | Home


Ucaptama Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat Kali ke 54

Posted: 20 Sep 2014 04:26 PM PDT

Saya ucapkan ahlan wa sahlan wa marhaban bi kum, selamat datang dan selamat bermuktamar, kepada semua pimpinan, para perwakilan dan tetamu yang memeriahkan Muktamar Tahunan Dewan Muslimat Parti Islam Se-Malaysia (PAS) untuk kali ke 54 yang julung kalinya diadakan di Negeri Johor Darul Takzim.

Bersempena roh bulan Zulhijjah sama-samalah kita mengambil pengajaran daripada ibadah haji iaitu berkumpulnya orang-orang mukmin yang pancainderanya berfokus membesarkan dan mengagungkan Allah S.W.T. Mudah-mudahan muktamar kita mendapat keberkatan daripada Allah SW.T.

Sidang muktamar yang di rahmati Allah S.W.T sekalian,

Luka umat Islam di Syria, Mesir, Iraq, Rohingya dan lain-lain belum pun sembuh, umat Islam diasak lagi dengan serangan brutal Zionis dalam Ramadhan baru-baru ini kepada penduduk Ghazzah tanpa memilih mangsa. Ribuan golongan yang lemah dijadikan sasaran seperti kanak-kanak, wanita dan warga tua. Kemudahan dan premis-premis awam juga dibom tanpa belas kasihan. Mengingati kata-kata daripada tulisan Ismail Haniyyeh Perdana Menteri Palestin di dalam tweeternya selepas peristiwa serangan bom Israel ke atas penduduk Ghazzah.

"Kami tidak kembali berhajat agar mereka (Mesir) membuka pintu sempadan Rafah untuk kami, sedangkan Allah telah membukakan mi'raj ke langit untuk kami menuju syurga-Nya dan nikmat-Nya (syahid). Berjiran dengan Allah terlebih baik daripada berjiran dengan orang yang zalim"

Marilah muslimat sama-sama kita jadikan pintu perjuangan ini sebagai pintu mendapat redha Allah S.W.T. Selain bantuan kewangan dan doa yang dihulurkan kepada saudara kita di Gaza dan Palestin, refleksinya kepada umat Islam seluruh dunia ialah lakukan jihad di negeri-negeri kamu sendiri. Namun bagi kita di sini, di Negara Malaysia yang tercinta ini jihad kita adalah jihad menyedarkan masyarakat untuk kembali kepada Allah S.W.T. Walaupun tidak seberat dengan tugas saudara kita di Palestin tetapi ianya adalah satu tugasan yang amat besar.

Malaysia sendiri ditimpa musibah demi musibah seperti kehilangan MH370 tanpa dapat dikesan sehingga hari ini dan tragedi MH17 yang sangat menyentuh hati. Dalam menghadapi situasi ini, kita sebagai penggerak Harakatul Islamiyyah tetap konsisten untuk menjadi sebahagian anggota badan dari ummah yang mana apabila satu-satu bahagian terasa sakit, maka seluruh tubuh akan berjaga malam tidak lena tidur. Dengan itu, segala usaha dan kudrat yang ada, kita persembahkan buat saudara-saudara Islam kita tidak kira di mana mereka berada sama ada melalui tekanan politik, boikot ekonomi kuffar harbi, derma dan sedekah berterusan, bantuan kemanusiaan dari aspek sukarelawan dan kesihatan serta senjata doa dan qunut nazilah.

Antara jihad yang saya kira perlu konsisten ialah menggerakkan kempen solat berjemaah di surau dan masjid seperti yang diakui oleh pemimpin Yahudi terdahulu, bahawa mereka akan gerun dengan umat Islam apabila situasi solat subuh berjemaah sama seperti solat Jumaat. Sama-samalah kita melaksanakan kempen ini di dalam diri kita, suami, anak-anak dan ahli keluarga, jiran-jiran terdekat kita dan ahli PAS khususnya. Kempen sebegini boleh juga dilaksanakan dalam perancangan aktiviti-aktiviti PAS di semua peringkat seluruh Negara. Jadi, seharusnya kita mengimarahkan institusi masjid dan dengan pelbagaikan aktiviti-aktiviti seperti majlis-majlis ilmu untuk muslimat dan program-program keremajaan seperti Smart Solat dan sebagainya.

KERATAN AKHBAR SINAR HARIAN

Posted: 12 Apr 2013 01:34 PM PDT

KERATAN AKHBAR SINAR HARIAN
RANTAU PANJANG: Bercakap tentang wakil rakyat di parlimen Rantau Panjang, Kelantan, rata-ratanya sangat mengenali Siti Zailah Mohd Yusoff atau lebih mesra dengan panggilan K.Lah oleh masyarakat di sini.

Mungkin ada yang mengenalinya kerana pernah bertemu secara peribadi, atau rumahnya didatangi wakil rakyat ini ataupun melihatnya di poster-poster ceramah dan mungkin juga bertemu di pusat penempatan banjir dan pernah menerima sumbangan darinya.

Zailah bukan nama kecil di Rantau Panjang. Sejak 2008 menjadi wakil rakyat di sini, khidmat dan kesungguhannya menjalankan tanggungjawab sebagai YB, diakui oleh semua masyarakat.

Jika biasa, masyarakat hanya boleh melihat wakil rakyatnya bila ada majlis keraian, kenduri kendara, kematian dan juga musibah, namun Zailah ini terkenal dengan 'kemunculan tanpa diduga'.

Biarpun tanpa jemputan rasmi, wakil rakyat PAS ini sendiri mengatur jadual melakukan ziarah rumah ke rumah penduduk di kawasannya.

Uniknya, beliau yang juga Ketua Dewan Muslimat PAS tidak pernah berkira soal perbezaan politik, dan menganggap semua masyarakat di sini adalah saudara-maranya.

Tidak hairanlah jika beliau disegani bukan sahaja oleh kawan-kawan malah juga pihak lawan.

"K.Lah selesa dengan pendekatan kasih sayang. Semua golongan di sini K.Lah santuni dengan hormat dan kasih sayang kerana menganggap mereka seperti saudara-mara K.Lah sendiri.

"Tak kira PAS ke Umno ke, K.Lah jumpa semua. Bagi K.Lah, perbezaan bendera dan warna bukan tembok penghalang untuk kita berkasih sayang seperti dianjur oleh agama Islam," katanya kepada Harakahdaily.

Sepenggal menjadi wakil rakyat di sini, Zailah dilihat telah meletakkan asas yang kukuh buat PAS untuk terus memberi khidmat kepada masyarakat di sini.

Setiap kali musim tengkujuh contohnya, K.Lah antara wakil rakyat yang akan sibuk menyiapkan bantuan kepada rakyatnya di sini yang berkemungkinan berdepan masalah banjir ekoran kedudukannya bersebelahan Sungai Golok.

Bila berlaku sahaja banjir, beliau akan turun ke pusat penempatan, menyampaikan bantuan serta meluangkan masa bersama rakyat bagi merasai kesusahan mereka.

Boleh dikatakan hampir setiap rumah yang terlibat dengan banjir di sini sudah biasa menerima bantuan bekalan makanan khususnya beras dari K.Lah.

Bercakap soal calon Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) pula, nama K.Lah terus menjadi sebutan masyarakat di sini.

Bukan sahaja di kalangan masyarakat, khidmat K.Lah juga turut diakui oleh jentera BN yang sehingga kini masih berbalah soal calon mereka.

Pada PRU 2008 lalu, Zailah menang dengan majoriti 4,486 undi apabila memperolehi 19,344 undi berbanding calon BN Mohd Afandi Yusoff 14,858 undi dan calon bebas Isma Airfath Hassanuddin yang memperolehi 330 undi.

KONVENSYEN PAKATAN RAKYAT KE3

Posted: 17 Jan 2012 01:23 PM PST


Ceramah Perdana di Stadium Sultan Ab.Halim.

Peserta Rombongan Badan Kebajikan

Parlimen Rantau Panjang.

Berbincang dengan seorang penduduk tempatan

bertanyakan perkembangan Kedah di Pakatan Rakyat.

Aktiviti Bersama Rakyat

Posted: 25 Oct 2011 01:05 PM PDT

Bersama Rakyat

 


Menziarahi mangsa tembakan di Selatan Thai

Posted: 18 Aug 2009 12:56 PM PDT

 
Adun Gual Periok sedang memberi sumbangan daripada Kerajaan Negeri.
Bersama dengan pegawai "rela" yang menjaga keselamatan masjid
Bersama dengan mangsa yang cedera dan balu-balu.

Ziarah memohon mandat daripada Tuan Guru

Posted: 17 Jun 2009 01:33 PM PDT


Turun Padang Bersama Anak Muda

Posted: 27 May 2009 01:20 PM PDT

 
YB Kak Lah bersama dengan pemuda To'deh pemain takraw bagi liga DUN Gual Periok. Terdapat juga pengurus pasukan Abe lah (berbaju puteh) dan ketua pasukan Adik Kamrul (berbaju merah).

YB Kak Lah sedang menyampaikan bola takraw sebagai permulaan untuk berlatih bagi perlawanan tersebut.


YB Kak Lah memberi kata-kata perasan dan motivasi kepada pemain supaya didalam bermain disamping untuk mendapat johan jangan kita lupa akan dosa dan pahala. Biar didalam bermain pun kita dapat pahala juga.

AKTIVITI BERSAMA RAKYAT

Posted: 10 May 2009 01:16 PM PDT

Kak Lah bersama penduduk Kg.Gual Mekong diatas tapak madrasah yang akan dibina
untuk menggantikan madrasah lama yang uzur. Pembinaan ini adalah secara gotong-
royong penduduk kampung. Untuk memulakan Kak Lah telah menghulurkan
sumbangan peribadi sebanyak RM2000.00 sebagai asas pembinaan. Keluasannya adalah 20'X 20'. Oleh itu kepada sesiapa yang ingin menghulurkan derma Kak Lah sangat alu-alukan.Seminggu berlalu, setelah gotong royong dilakukan
bersama oleh pennduduk kampung. Dapat menyiap
tapakInilah keadaan madrasah yang uzur, tidak boleh
digunakan lagi.SEMASA MUKTAMAR DMPNK KE 36

Posted: 10 May 2009 01:11 PM PDT

  
ZIARAH RAKYAT

Posted: 07 Jul 2008 01:03 PM PDT

Diantara rutin harian ketika tiada sidang parlimen YB Kak Lah akan turun padang setiap hari untuk menziarahi orang sakit, orang miskin, warga emas dan pimpinan setempat. Tujuannya untuk melihat sendiri kesusahan rakyat. Lebih kurang 20 hingga 30 buah sehari yang di ziarahinya. Setiap masaalah rakyat cuba diatasi sedaya-upaya.Selain dari dana peribadi,sumbangan dan derma dari pelbagai sumber juga diusahakan demi kesejahteraan rakyat di Rantau Panjang.Pejabat Pusat Khidmat Masyarakat YB Kak Lah terletak diKM 12,Lebuhraya Rantau Panjang,17000,Pasir Mas ,Kelantan.Sesiapa yang ingin menyumbang boleh berhubung terus dengan YB Kak Lah 019 9823942 atau bank in terus ke ( BIMB 03-027-01-003977-4 ).Sumbangan ini khas untuk membantu anak yatim dan orang miskin.
 

PERHIMPUNAN RAKYAT BERSIH

Posted: 11 Nov 2007 12:55 PM PST

Perhimpunan Rakyat anjuran Bersih pada 10 November 2007 merupakan perhimpunan yang terbesar menuntuk keadilan dan demokrasi yang akan dikenang sebagai sejarah negara.
Peserta perhimpunan yang memulakan perarakan dari 4 lokasi perhimpunan; Masjid Negara, Masjid India dan Masjid Jamek, SOGO dan Pasar Seni berjalan beramai-ramai menuju ke Istana Negara walaupun disekat dan dihalang oleh anggota FRU.
Memorandum menuntut pilihanraya bersih bagaimanapun telah berjaya diserahkan kepada pihak Istana Negara oleh pimpinan parti pembangkang yang diketuai oleh Anwar Ibrahim dan isteri, Tuan Guru Haji Hadi dan Lim Kit Siang.


TAKTIK KEJI KERAJAAN UNTUK MEMATAHKAN PERHIMPUNAN RAKYAT

1) Menghalau orang dalam Masjid Negara, malah menolak orang yang sedang bersolat sunat.
2) Menyembur gas terus kepada peserta perhimpunan. Mengikut undang-undang sepatutnya semburan perlu diarahkan ke atas.

3) Menghentikan sistem pengangkutan awam (RapidKL, STAR LRT dan Putra LRT) serta-merta tanpa notis untuk mengelakkan orang ramai menuju ke tempat perhimpunan.

4) Membuat sekatan jalanraya (bermula di Tol Sg. Besi) supaya warga kota tidak dapat memasuki pusat bandar.

5) Mengerah tenaga FRU untuk menyekat jalan-jalan dan lorong-lorong menuju ke Istana Negara daripada dilalui oleh peserta-peserta perhimpunan.
6) Menggunakan media untuk menghebahkan kepada rakyat bahawa Perhimpunan tidak mencapai matlamat.

7) Beberapa hari sebelum perhimpuanan bermula, tersebar risalah-risalah yang menfitnah bahawa Perhimpunan ini dianjurkan oleh IFC dan sesiapa yang menyertai perhimpuanan dianggap menyokong kes murtad di Malaysia.

8) Mengarahkan polis dengan menggunakan perkataan "Our Police" atau "Polis Kami" untuk menangkap peserta perhimpunan.

mixxx
Terima kasih dan tahniah kepada semua yang mengambil bahagian dalam Perhimpunan Rakyat ini. Kepada yang terlepas peluang dan belum dipilih oleh Allah swt untuk turut serta dalam perhimpunan suara rakyat ini, maka berazamlah untuk menyertainya sekiranya tenaga anda diperlukan pada masa hadapan. En. Amri, pemuda dari Shah Alam telah menggalas tanggungjawab yang sepatutnya terpikul di bahu anda.

FORUM ISU-ISU DAN CABARAN ISLAM DI MAHKAMAH

Posted: 06 Nov 2007 12:50 PM PST

Forum "Isu-isu Dan Cabaran Islam di Mahkamah" anjuran Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JAHEAIK) telah diadakan pada 4 Nov 2007 bertempat di Auditorium MARA, Kota Bharu. Forum tersebut cuba memberi kesedaran kepada rakyat mengenai usaha-usaha berterusan yang dilakukan pihak-pihak tertentu bertujuan menggugat kedudukan Islam di Malaysia melalui saluran perundangan. Kes-kes yang timbul seperti Lina Joy, Kamariah Ali, Moorthy diberi perhatian selain daripada isu penubuhan Interfaith Commision (IFC), Artikel 11 dan lain-lain.

Peserta-peserta forum ini diberi kesedaran betapa pentingnya untuk mendidik dan membimbing anak-anak sejak dari kecil lagi supaya tidak mudah terpengaruh dengan anasir-anasir yang boleh menggugat iman mereka. Diharapkan penganjuran forum-forum seperti ini dapat diberi perhatian utama oleh pemerintah seterusnya disebarkan ke seluruh negara agar semua lapisan masyarakat sedar akan kepentingan untuk mempertahankan syiar Islam di bumi Islam ini.

Hari Penjara Malaysia

Posted: 06 Nov 2007 12:43 PM PST

Hari Penjara Malaysia Peringkat Institusi disambut pada 6 November setiap tahun. Pada tahun ini, Kak Lah dijemput untuk memberikan ceramah motivasi bertajuk "Prinsip Kerja Mengikut Perspektif Islam" di Depot Tahanan Pendatang Tanpa Izin (PATI) Tanah Merah. Dalam ceramah selama lebih kurang sejam itu, Kak Lah banyak memberi nasihat dan membakar semangat kakitangan jabatan penjara tersebut untuk meningkatkan kualiti dalam kerja sambil tidak melupakan suruhan dan larangan agama.

0 ulasan:

Pimpinan

Sayap Parti

Kawasan