Pengikut

Nuffnang

Isnin, 13 Oktober 2014

Jasindaily Online

sumber :-

Jasindaily Online


Isu Oktoberfest Melaka : Ketua Menteri Melaka perlu jujur

Posted: 13 Oct 2014 07:52 AM PDT

Kenyataan Media DPPNM . 

 DPPNM telah mendengar penjelasan video dari Dato Idris Haron selaku Ketua Menteri Melaka berkenaan Oktoberfest di Jonker Walk. DPPNM pertamanya ingin meminta Dato Idris Haron perlu menafikan laporan akhbar Sinar Harian yang menyatakan bahawa Oktoberfest ini di bawah anjuran Kementerian Perlancongan dan ianya boleh menjadi tarikan para pelancong untuk datang ke Melaka. Beliau tidak perlu berdolak dalik dalam kenyataan sebelum ini. DPPNM tidak mempolitikan isu ini tetapi melihat jawapan Ketua Menteri Melaka dalam keratan akhbar Sinar Harian yang terang dan jelas seolah-olah menyokong Oktoberfest, sekiranya tidak betul dan tidak menyokong beliau perlu berbuat sesuatu yang boleh di terima oleh pelbagai lapisan masyarakat dan agama di negeri ini. 

DPPNM percaya kredibiliti wartawan dan surat khabar Sinar Harian dalam melaporkan sesuatu berita. Ketua Menteri tidak perlu risau jika tidak membuat sebarang kesalahan sehingga menjawab persoalan kami dengan perkara-perkara yang tidak berkaitan dengan isu yang DPPNM ketengahkan. Kita boleh sahaja berkerjasama dalam memberi pandangan untuk kerharmonian dan kemakmuran negeri Melaka tanpa mengundang mana-mana budaya negara luar sebagai tarikan pelancong. Kami amat percaya rakyat negeri Melaka yang unik ini dapat menyumbangkan budaya-budaya yang lebih baik untuk di ketengahkan kepada pelancong-pelancong luar negara jika di beri peluang untuk meningkatkan kualiti kebudayaan di peringkat yang lebih tinggi.

 Jauhar Muhammad Dawi 
Ketua Pemuda PAS Negeri Melaka

Kenyataan Media Dewan Ulama Isu PasMa

Posted: 12 Oct 2014 11:41 PM PDT

1. Majlis Syura Ulamak memantau dengan penuh prihatin beberapa tindak tanduk mutakhir ini yang dilihat boleh memecah belah ahli-ahli PAS seperti yang dilakukan oleh sebuah NGO yang dinamakan PASMA.

 2. Selaras dengan peringatan Presiden PAS dalam penggulungan Muktamar PAS 2014 yang lalu supaya tidak berlaku adanya jamaah dalam jamaah, parti dalam parti, maka Majlis Syura Ulamak memberi nasihat kepada ahli-ahli PAS supaya tidak melibatkan diri dalam sebarang aktiviti PASMA.

3. Kawasan-kawasan dan Badan Perhubungan Negeri juga dinasihatkan membuat laporan bertulis kepada Jawatankuasa PAS Pusat dan Majlis Syura Ulamak sekiranya tindak-tanduk seumpama itu juga berlaku di peringkat masing-masing untuk diambil tindakan lanjut.

 4. Majlis Syura Ulamak juga memperingatkan ahli-ahli PAS tentang kewujudan perancangan antarabangsa yang bergerak aktif menerusi pelbagai medium untuk melemahkan gerakan Islam, membuang label politik Islam daripada parti-parti Islam, menjadikan parti Islam hanya memperjuangkan politik tanpa dakwah dan mengenepikan perjuangan menegakkan Syariat Islam yang luas merangkumi ekonomi, sosial, kebajikan dan undang-undang jenayah dengan dikecilkan kepada kebajikan yang sempit.

 Dato' Haji Nik Muhammad Zawawi Saleh,
Setiausaha Majlis Syura Ulamak
17 Zulhijjah 1435 / 12 Oktober 2014

Pemimpin Ikhwan Muslimin Mesir Dihukum Penjara

Posted: 12 Oct 2014 11:38 PM PDT

Mufti Besar Mesir telah meringankan hukuman mati yang dijatuhkan keatas pemimpin Ikhwan Muslimin, Muhammad Badie, kepada penjara seumur hidup. Hukuman mati ke atas lima yang lain turut diringankan kepada penjara seumur hidup pada hari Sabtu oleh Shawki Allam, autoriti agama tertinggi di Mesir. Enam yang lain dijatuhkan hukuman mati di Absentia. Badie dan para defendan lain dijatuhkan hukuman mati pada 19 Jun lalu atas tuduhan insiden pembunuhan pegawai-pegawai polis dalam satu protes, namun keputusan itu ditolak Mufti pada 7 Ogos. Dalam satu tindakan yang luar biasa, pihak pendakwa telah meminta untuk Mufti Besar untuk menimbang kembali keputusan beliau. 


 Merujuk kepada keputusan awal Mufti Besar, salah seorang daripada tiga orang hakim kes tersebut menyatakan "menurut Mufti Besar, pada pendapat beliau, pihak mahkamah hanya bergantung kepada laporan siasatan semata-mata dalam kes terbabit dan ini sahaja tidak cukup untuk mensabitkan hukuman keatas para defendan." Undang-undang Mesir mengkehendaki sebarang hukuman mati dirujuk kepada Mufti Besar sebelum pelaksanaan hukuman mati boleh dijalankan. 'Keadilan masih sukar dicapai' "Ini adalah tindakan keras keselamatan besar-besaran bertujuan untuk mengecualikan Ikhwan Muslimin daripada proses politik. Beberapa bulan lalu Amnesty International menyifatkan kehakiman tersebut sebagai satu sindiran keatas keadilan," 

Shahira Amin, seorang jurnalis yang berpusat di Kaherah memberitahu Al Jazeera pada hari Sabtu berikutan keputusan tersebut. "Sepertinya beberapa orang hakim menjatuhkan hukuman melampau ini untuk menyebelahi para autoriti yang dibelakangi tentera demi kepentingan peribadi mereka sendiri. " "Pada pendapat saya, pemindaan hukuman ini juga disebabkan oleh tekanan daripada masyarakat. Kita telah melihat protes-protes Ikhwan Muslimin berterusan tanpa reda, keadilan masih sukar dicapai di Mesir hari ini," ujar beliau. Badie telahpun menerima hukuman mati yang disahkan dalam kes berasingan bersama 182 orang yang lain dalam satu perbicaraan yang mencetuskan kemarahan dalam kalangan kumpulan-kumpulan hak asasi manusia. 

 Kerajaan diterajui Ikhwan Muslimin yang dipilih secara demokratik telah digulingkan oleh tentera pada tahun lepas. Ikhwan Muslimin sejak itu telah disenaraikan sebagai "gerakan pengganas" dan kebanyakan pimpinannya dipenjarakan, termasuk Presiden Muhammad Mursi. Mursi telah berada dalam tahanan sejak penggulingannya dan sedang dibicarakan atas dakwaan menghasut pembunuhan penunjuk perasaan pada Disember 2012, di luar perkarangan Istana Presiden. Hasbunallahu wani'mal wakil. 

Sumber : AlJazeera

KAMI SOKONG !!

Posted: 12 Oct 2014 07:37 PM PDT


0 ulasan:

Pimpinan

Sayap Parti

Kawasan