Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 19 September 2014

Jasindaily Online

sumber :-

Jasindaily Online


Tegur Pimpinan Dalam Pemilihan Tahun Depan

Posted: 18 Sep 2014 07:18 PM PDT

BATU PAHAT – Semua ahli Pas diseru menjaga adab dan akhlak dalam melahirkan rasa tidak setuju kepada mana-mana OI atau tindak tanduk pimpinan parti itu. Perwakilan Selangor, Sallehin Mukhyi berkata, meskipun ahli-ahli tidak bersetuju dengan mana-mana pimpinan, rasa hormat itu perlu tetap ditunjukkan. "Selangor memandang serius beberapa tindak tanduk dan kenyataan-kenyataan yang dibuat dalam bentuk penghinaan ataupun tidak begitu berakhlak dan beradab kepada pimpina. "Biar siapapun mereka yang berada di atas, mereka adalah yang kita pilih dan kita lantik. Setuju atau tidak dengan mereka, adab dalam jemaah perlu dijaga. Kita hadapi dengan sabar dan hujah yang baik serta akhlak yang baik," katanya ketika membahas Ucapan Dasar Presiden pada Muktamar Pas ke-60 di sini, semalam. 


 Malah menurutnya, semua ahli boleh menunjukkan kuasa pilihan mereka melalui pemilihan pada tahun depan. "Kita tak ada masalah sebab kita akan menghadapi pemilihan dua tahun sekali. Kalau tua
n-tuan rasa tidak setuju dengan beberapa tindakan pimpinan-pimpinan kita yang berada di atas, tunggu tahun depan. "Kalau tak setuju, jangan diangkat mereka sebagai pimpinan pada masa akan datang," katanya. Namun, Sallehin yang juga Exco Hal Ehwal Islam; Pemodenan Pertanian dan Pembangunan Desa, turut mengingatkan pimpinan Pas agar turut menghormati sesama pimpinan. "Tapi kita juga nak ingatkan, sesama pimpinan kita juga perlu menjaga akhlak. "Kalau mereka tidak setuju dengan pimpinan yang lain, zahirkan rasa tidak setuju itu dengan cara yang berakhlak dan beradab dalam jemaah. Itu yang diajar oleh kita dalam gerakan Islam," katanya. 

Dalam pada itu, beliau turut menyentuh soal keputuan Pas yang mengarahkan agar empat Exconya kekal dalam pentadbiran negeri Selangor di mana pada akhirnya, keputusan itu memberi hasil yang positif. "Walaupun kita (empat Exco) mendapat pelbagai sindiran dari rakan-rakan kita tapi kita tetap menyatakan bahawa empat Exco ini lah yang kita akan menjadi benteng terakhir untuk kita mempertahankan kerajaan PR di negeri Selangor itu sendiri. "Kami mengucapkan terima kasih di atas keputusan-keputusan yang dibuat oleh Pas Pusat kepada kami. Apa yang kami bertahan sekarang kerana keputusan itu dan akhirnya kami melihat bahawa keputusan yang dicapai oleh Pas Pusat ada kebijaksanaan dan kebenaran pada akhirnya. Hari ini kita boleh mempertahankan kerajaan PR," katanya.

Teguran PAS Perkukuh Pakatan Rakyat

Posted: 18 Sep 2014 05:43 PM PDT

BATU PAHAT: Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak melihat teguran Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sebagai satu amaran sebaliknya ia adalah penegasan bahawa PAS akan terus beristiqamah dengan Pakatan Rakyat. Naib Presiden PKR Shamsul Iskandar Mat Akin berkata, penegasan itu sudah tentunya akan membantu hubungan dan kerjasama yang baik dengan Pakatan Rakyat. Abdul Hadi dalam ucapan dasarnya hari ini menegaskan akan terus bertahaluf siyasi dalam Pakatan Rakyat selagi tidak melanggar syarat persepakatan yang dipersetujui bersama. "Saya tidak anggap sebagai amaran, ia adalah penegasan Presiden PAS yang menjawab pelbagai persoalan bahawa PAS akan terus beristiqamah dengan Pakatan Rakyat," katanya kepada Harakahdaily.


 Malah katanya, ramai yang ternanti-nanti penegasan ini kerana ia membantu dalam memperkukuhkan Pakatan Rakyat apatah lagi dalam suasana menghadapi pilihan raya kecil Pengkalan Kubor. "Penegasan ini sudah dijangka kerana ketika ini ada timbul beberapa pertikaian beberapa isu, sepatutnya presiden parti yang harus mengemukakan pandangan dan penyelesaian," katanya. Turut bersama dalam perasmian Muktamar ini ialah Naib Presiden PKR Tian Chua dan beberapa wakil PKR di peringkat negeri dan cabang. Muktamar PAS Pusat kali ke-60 yang bermula pada ini dihadiri hampir 5,000 perwakilan dan pemerhati dari seluruh negara, tema yang di pilih pada kali ini adalah Terus Beristiqamah.

Teguran Buat Cybertroopers : Guna Pada Jalan Yang Betul

Posted: 18 Sep 2014 05:39 PM PDT

BATU PAHAT: Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengingatkan seluruh ahli PAS agar menggunakan media sosial untuk tujuan dakwah memperbetulkan manusia ke jalan yang benar. Beliau menegaskan, media sosial bukan untuk tujuan menyerang sesama sendiri sehingga menimbulkan perpecahan. "PAS bukan sahaja diserang bertubi-tubi oleh media arus perdana yang masuk ke setiap rumah sehingga mewujudkan situasi tidak seimbang di kalangan rakyat. "Malah serangan dikalangan ahli-ahli PAS sendiri lebih teruk lagi menggunakan media sosial terutama FB, Twitter dan sebagainya seolah-olah mereka yang terlibat dalam perang siber ini sudah hilang punca," katanya.


 Beliau berkata demikian sewaktu menyampaikan Ucapan Dasar Presiden PAS sempena Muktamar Tahunan PAS ke-60 di sini hari ini. Usta Abdul Hadi juga turut mengingatkan agar pimpinan dan ahli PAS agar bertanggungjawab dengan maklumat yang berpunca dari diri mereka sendiri. Sementara itu, beliau juga mahu organ parti Harakah dan Harakahdaily dikembangkan kandungan dan capaiannya terutama dalam menghadapi fenomena ledakan maklumat perang siber sekarang. Lebih penting katanya organ parti termasuk radio internet hijau.fm perlu berusaha membentuk fikrah dan menyampaikan maklumat berdasarkan acuan parti yang telah distrategikan kepada pengundi senyap untuk Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14). Beliau juga turut mengingatkan agar media parti tidak terpengaruh dengan pendekatan sensasi songsang yang bertujuan melariskan jualan semata-mata tanpa memikirkan hukum-hakam.

Majlis Angkat Sumpah MB Selangor Baharu 23 Sept Ini

Posted: 18 Sep 2014 05:30 PM PDT

SHAH ALAM, 18 Sept (Bernama) Istana Selangor mengesahkan Majlis Angkat Sumpah Menteri Besar Selangor yang baharu akan diadakan pada Selasa ini di Istana Alam Shah, Klang dekat sini. Setiausaha Sulit Sultan Selangor Datuk Mohamad Munir Bani ketika dihubungi Bernama bagaimanapun enggan mendedahkan nama menteri besar yang baharu itu. Beliau berkata perkara itu hanya akan diketahui pada hari mengangkat sumpah berkenaan. Bernama difahamkan Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Antarabangsa Mohamad Azmin Ali dan Adun Cempaka Iskandar Abdul Samad adalah calon yang dikatakan bakal mengangkat sumpah jawatan tertinggi pentadbiran negeri Selangor itu. Namun, ketika diminta mengulas perkara itu, Mohamad Munir enggan mengesahkannya. 


 Pada 26 Ogos lepas, Sultan Selangor bertitah supaya parti dalam Pakatan Rakyat iaitu DAP, PKR dan PAS mengemukakan lebih daripada dua nama sebagai calon menteri besar yang baharu. Baginda bertitah demikian selepas menangguhkan untuk menerima peletakan jawatan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar sehingga proses pelantikan menteri besar baharu selesai. PKR dan DAP bagaimanapun kekal dengan keputusan mereka mahukan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon tunggal menteri besar yang baharu. Tindakan kedua-dua parti berkenaan menyebabkan Sultan Selangor amat dukacita. Susulan kemurkaan baginda itu, PKR dan DAP baru-baru ini menyerahkan sepucuk surat kepada Istana Selangor. Selain menghantar surat kedua yang tidak diketahui kandungannya itu, pada hari yang sama kedua-dua parti tersebut mengeluarkan kenyataan memohon ampun secara terbuka kepada Sultan Selangor.

 Walaupun memohon ampun kepada Sultan Sharafuddin, Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng tetap mempertahankan tindakan kedua-dua parti itu berhubung calon mereka bagi jawatan Menteri Besar Selangor. Krisis politik Selangor tercetus selepas 'Langkah Kajang' yang dimulakan Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli pada pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang Mac lepas yang bertujuan menjadikan Ketua Umum parti itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai menteri besar Selangor yang baharu. Bagaimanapun, hasrat Anwar terbantut selepas gagal menjadi calon kerusi DUN Kajang apabila mahkamah mendapati beliau bersalah atas pertuduhan liwatnya, lalu isterinya yang juga Presiden PKR bertanding dan memenangi kerusi DUN itu. Pada 9 Ogos lepas, PKR memecat Abdul Khalid daripada parti itu dan merancang untuk mengangkat Wan Azizah sebagai menteri besar Selangor yang baharu. -- BERNAMA

0 ulasan:

Pimpinan

Sayap Parti

Kawasan