Pengikut

Nuffnang

Khamis, 10 Julai 2014

PAS Negeri Sembilan

sumber :-

PAS Negeri Sembilan


Ibu jaga tiga anak OKU rayu bantuan

Posted: 09 Jul 2014 10:52 PM PDT
10 Julai 2014 TAMPIN - Seorang ibu tunggal Mariam Abdul Kadir, 67, merayu individu atau pihak berkenaan membina ruang hadapan rumah demi keselamatan tiga anak orang kurang upaya (OKU). "Buat masa ini, makcik dan Mudzahir tidur di ruang hadapan rumah yang sedikit terbuka dan hanya ditutupi kain langsir pada waktu malam, sementara dua lagi anak mak cik tidur di dalam bilik di dalam rumah," katanya kepada Sinar Harian, ketika dihubungi, semalam.

"Makcik tidak ada duit untuk bina ruang hadapan ini memandangkan pendapatan makcik hanya bergantung kepada bantuan bulanan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) serta pencen arwah suami makcik.

"Jika ruang hadapan itu ditutup dengan binaan simen, makcik rasa lebih selamat sekiranya terpaksa meninggalkan anak makcik di rumah apabila makcik menyertai mana-mana program Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) atau berjumpa dengan kaunselor," katanya.

Tambah Mariam, sebelum ini dia pernah membuat permohonan kepada wakil rakyat, namun sehingga kini tiada respons positif diterimanya.

'Mereka adalah saham akhirat saya'
25 Jun 2014

TAMPIN – "Anak-anak ini permata hati makcik. Mereka saham akhirat saya..." luah ibu tunggal, Mariam Abdul Kadir, 67.

Empat daripada enam anak Mariam, iaitu Muzalifah, 38; Muhammad Waad (meninggal dunia pada 5 Disember 2010 ketika berusia 29 tahun); Mudzahir, 34; dan Muhammad Fauzi, 29, dikategorikan sebagai OKU lembam.

"Tiga tahun lalu semasa bulan puasa, makcik pengsan dan tersedar kira-kira 8 malam. Pada masa itu, tiga anak OKU makcik sedang mengerumuni makcik dan memberitahu mereka sangat lapar.

"Ada juga pihak menyuruh makcik menyerahkan mereka kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), namun selagi kudrat masih ada, makcik rela menjaga daripada berpisah dengan mereka," katanya.

"Makcik menggunakan 10 kilogram beras dalam tempoh seminggu untuk anak-anak. Malah, makcik pernah tidak makan nasi seminggu kerana mendahulukan anak-anak OKU makcik ini memandangkan mereka lebih memerlukan makanan berkhasiat," katanya.

0 ulasan:

Pimpinan

Sayap Parti

Kawasan