Pengikut

Nuffnang

Isnin, 21 April 2014

PARTI ISLAM SEMALAYSIA KAWASAN BUKIT KATIL

sumber :-

PARTI ISLAM SEMALAYSIA KAWASAN BUKIT KATIL


KENANGAN LAMA .....

Posted: 20 Apr 2014 09:44 PM PDT

Gambar saf kepimpinan PAS yang sedang bermesyuarat pada tahun 1977.

Dari kiri Allahyarham Ustaz Hj Hassan Shukri, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, Dato Haji Mustafa Ali, Dr Daeng Sanusi Mariok, Allahyarham Dato Asri Muda.

PESAWAT MAS ROSAK : TAHNIAH KEPADA JURUTERBANG PESAWAT MH192

Posted: 20 Apr 2014 08:05 PM PDT

PAS Kawasan Bukit Katil mengucapkan tahniah kepada juruterbang pesawat MH192 atas kejayaannya mendaratkan pesawat tersebut dengan selamat awal pagi ini. 

Yang Dipertuanya, Mohd Sofi Abdul Wahab berkata kecekapan pesawat itu dengan kehendak Allah berjaya menyelamatkan nyawa penumpang dan anak kapal tanpa sebarang kecederaan.

"Bagi pihak PAS Kawasan, kita semua bersyukur dengan kejayaan ini dan mengharapkan masalah-masalah seperti ini tidak akan berlaku lagi pada masa hadapan" ujar beliau dalam satu kenyataan pagi ini.

Bernama melaporkan awal pagi tadi bahawa Penerbangan Malaysia Airlines yang menuju ke Bangalore, India, hari ini berpatah balik selepas mengalami kerosakan gear dan selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa KL.


Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein melalui Twitternya berkata penerbangan itu membuat pendaratan cemas pada pukul 1.56 pagI dan semua penumpang serta anak kapal selamat.
    
Beliau dalam perjalanan ke KLIA.

Penerbangan MH192 berlepas dari KLIA pada pukul 10.09 malam tadi dengan 159 penumpang dan tujuh anak kapal, bagaimanapun pada 12.40 tengah malam, ia menghantar tweet sedang berpatah balik.

Dalam kenyataan media pada pukul 1.35 pagi, MAS berkata gear mendarat sebelah kanan pesawat itu rosak semasa berlepas dan pesawat itu dijangka membuat pendaratan cemas pada pukul 2 pagi.

"Penerbangan MH192, yang menggunakan pesawat B737-800, dijadual tiba di Bangalore pada pukul 11.35 malam hari yang sama (semalam).  

"Penerbangan itu membawa sejumlah 166 orang termasuk 159 penumpang dan tujuh anak kapal," menurut MAS.    

Insiden itu menarik perhatian global terutama daripada pengguna Internet yang memberi reaksi kepada tweet MAS berkenaan.

Kejadian penerbangan MAS berpatah balik ini berlaku tidak berapa lama daripada kejadian kehilangan penerbangan MAS Kuala Lumpur-Beijing MH370, pada 8 Mac. Penerbangan itu juga dilaporkan telah cuba berpatah balik.

Pesawat MH370, yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal itu, hilang daripada radar kira-kira sejam setelah berlepas dari KLIA pada pukul 12.41 tengah malam ketika berada di Laut China Selatan. Ia dijadual mendarat di Beijing pada pukul 6.30 pagi hari yang sama, 8 Mac.

Gerakan mencari melibatkan pelbagai negara dilancarkan untuk mengesan pesawat itu, mula-mula di Laut China Selatan dan kemudian selepas diketahui kapal terbang itu melencong dari laluan, misi mencari digerakkan di sepanjang koridor utara dari sempadan Kazakhstan dan Turkmenistan ke utara Thailand serta koridor selatan dari Indonesia ke selatan Lautan Hindi.    

Berikutan analisis terhadap data satelit yang belum pernah dilakukan sebelum ini, syarikat telekomunikasi satelit United Kingdom Inmarsat dan Cawangan Penyiasatan Kemalangan Udara UK (AAIB) merumuskan Penerbangan MH370 telah terbang di sepanjang koridor selatan dan kedudukan terakhirnya ialah di tengah-tengah Lautan Hindi, di barat Perth, Australia.

Pada 24 Mac, 17 hari selepas kehilangan pesawat itu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan Penerbangan MH370 "berakhir di selatan Lautan Hindi"

0 ulasan:

Pimpinan

Sayap Parti

Kawasan