Pengikut

Nuffnang

Isnin, 28 April 2014

Mohamad Taufek Abd Ghani

sumber :-

Mohamad Taufek Abd Ghani


KULIAH USTAZ ISMAIL KAMUS

Posted: 28 Apr 2014 02:44 AM PDT


Tidak bersekolah kerana jauh dari rumah dan tidak berkemampuan

Posted: 27 Apr 2014 11:34 PM PDT
RANTAU 28 April 2014 - Sepasang suami isteri menetap tidak jauh dari Kampung Nyatoh, Rantau, di sini memerlukan bantuan kewangan untuk berpindah ke rumah lain, bagi membolehkan empat daripada lima anak mereka meneruskan persekolahan yang tertangguh sejak tiga minggu lalu.

Jamaluddin A Rahman, 47, berkata, keempat-empat anaknya berusia 6 hingga 13 tahun itu terpaksa berhenti sekolah buat sementara selepas mereka sekeluarga berpindah dari Taman Jujur, Sikamat ke rumah yang disewa sekarang, pada 20 Mac lalu.

"Kami sudah cuba daftarkan anak-anak di sekolah berdekatan, tetapi tidak berhasil kerana tiada kekosongan. Jika ada pun, jaraknya terlalu jauh sehingga mencecah 10 kilometer, sedangkan kami sekeluarga hanya mempunyai sebuah motosikal lama yang dipinjamkan majikan.

Tambahan pula, katanya, salah seorang anak mereka yang berusia 11 tahun merupakan orang kurang upaya (OKU) dan hanya boleh belajar di sekolah yang menawarkan Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI), di mana sekolah sebegitu ada di Sikamat.

"Lagipun, isteri saya sedang mengikuti rawatan fasa intensif kerana disyaki menghidap penyakit batuk kering (tibi). Selain perlu makan lima jenis ubat sehari, dia juga terpaksa membuat pemeriksaan darah dan kahak hampir setiap minggu".

Menurutnya, masa kerja sebagai pembantu di sebuah kedai memproses ayam di Kampung Sentosa, Paroi yang tidak menentu dan perlu keluar seawal 4 pagi setiap hari membuatkan dia tidak betah meninggalkan keluarga di rumah kerana bimbangkan keselamatan mereka.

"Sebelum ini, kami terpaksa berpindah dari Taman Jujur, Sikamat kerana isteri sudah tidak tahan menanggung penyakit misteri sejak dua tahun lalu".

"Memburukkan lagi keadaan, tuan rumah kerap menaikkan sewa dalam masa yang singkat secara sesuka hati. Pada asalnya, kami membayar RM200 setiap bulan. Tiba-tiba, tuan rumah menaikkan sewa kepada RM300 dan tidak lama kemudian, lagi RM50," katanya.

"Kami memohon jasa baik orang ramai agar memaklumkan kepada kami jika ada rumah untuk disewa di Ampangan atau Sikamat dengan sewa bulanan sekitar RM200 hingga RM250, memandangkan itu sahaja yang kami mampu bayar," katanya.

Mereka yang ingin menyalurkan bantuan atau sumbangan kepada keluarga tersebut boleh menghubungi Jamaluddin di talian 017-2866543.

0 ulasan:

Pimpinan

Sayap Parti

Kawasan