Pengikut

Sabtu, 18 September 2010

pas sembrong (bangkit membuat perubahan)

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

pas sembrong (bangkit membuat perubahan)


Innalillah...Al fatihah kepada murabbi Ustaz Dahlan Mohd Zin

Posted: 18 Sep 2010 08:55 AM PDT

Dato' Kaya Bakti Dahlan Mohd Zain, pagi tadi 9 Syawal telah kembali kerahmatullah.

MATRI...singkatan untuk Ma'ahad Tarbiyah Islamiah...sebuah sekolah agama di Perkampungan Tunjung, Beseri Perlis...

MATRI diasaskan oleh Ustaz Dahlan bin Mohd Zain, atau lebih tepat Dato' Kaya Bakti Dahlan Mohd Zain...berkelulusan dalam bidang Bahasa Arab dan Pengajian Islam dari Universiti Baghdad, Iraq,

Dimaklumkan sepengajian dengan beliau mendapat tarbiyah secara langsung dengan Ikhwan Muslimin di Bagdad ialah Almarhum Ust Hassan Syukri, Ust Mohd Daud Iraqi, Ust Hashim Jasin, beliau sangat hebat dalam bidangnya...

Masa zaman MATRI belum ada pagar pun...so one day ada beberapa pelawat dari luar Perlis datang...kami sembang-sembang dan kemudian dalam sesi bersama Mudir (Guru Besar-Ustaz Dahlan la tu), ada sorang dari diorang persoalkan tentang MATRI takde pagar...Ustaz Dahlan jawab.."Pelajar-pelajar MATRI ni masing-masing ada pagar dalam jiwa depa, depa tak perlukan pagar untuk sekat depa dari buat perkara yang tak elok sebab pagar dalam hati depa lebih tinggi dan hebat.."

Tahun 2009, dalam bulan Mei tak salah aku, isteri beliau, Allahyarham Ummi kembali ke Rahmatullah...

Dalam bulan Mei 2010 pulak, aku dikejutkan dengan berita Ustaz Dahlan masuk wad di Hospital Tengku Fauziah, Kangar...aku luangkan masa pi ziarah beliau,

Ustaz Dahlan juga merupakan Ahli Majlis Agama Islam Negeri Perlis

Sekarang ni, waktu aku menulis ni, Ustaz Dahlan sedang bertarung di Wad CCU Hospital Tengku Fauziah Kangar...dalam keadaan koma...

Ahad lalu, Ustaz Dahlan dikejarkan ke Wad Kecemasan jam 1.00 pagi lebih kurang kerana sesak nafas, dan hasil dari kelewatan pihak di Kecemasan bertindak sehingga makan dua jam, maka jantung beliau terhenti selama 10 minit...dan mengakibatkan doktor terpaksa menidurkan beliau untuk menstabilkan jantungnya...namun lepas tempoh ubat tu, Ustaz masih belum bangun...

Kredit Foto untuk anakanda Ustaz Dahlan, Ali Karimi.


Anak-anak Ustaz semuanya berkumpul setiap waktu di koridor wad CCU tu lah...dan setiap waktu ada saja yang menziarahi Ustaz...maklumlah, anak murid Ustaz Dahlan ada di serata pelusuk dunia...

Apa yang mampu aku buat waktu ni ialah berdoa...berdoa agar Allah memberikan yang terbaik buat Ustaz Dahlan...dan jugak berdoa agar anak-anak beliau dapat kekuatan dalam menghadapi ujian Allah pada mereka di bulan yang mulia ini...berat mata memandang, berat lagi bahu memikul...

Buat diri aku, aku hanya boleh kata kan bahawa, tanpa Ustaz Dahlan, I won't be who I am today..

Mahu jadi pejuang mesti ada jawatan atau pangkat?

Posted: 18 Sep 2010 08:12 AM PDT


Naik pangkat memang sedap, tanggungjawab dan amanah pun bertambah berat. sekadar hiasan

Gedebak sana,gedebuk sini, silat sana,tomoi sini..kuntau situ...

itulah dapat dilihat sepanjang pemilihan pucuk pimpinan parti PKR, komponen dalam Pakatan Rakyat...

Rakyat kata " depa tengah berperang sesama sendiri oiiiii...rebut jawatan..rebut elaun/fulus yang datang dengan jawatan...sebijik macam parti umno/bn kat sebelah tuh"

Yang menang jadi arang, yang kalah jadi abu..broker..sukahati

Wokeiii, kalu nak bertanding jugak..Beradablah dan bersantunlah ketika pertandingan..bak kata "win win situation".muakakakakaka

Pastuh kepada yang nak pegang jawatan tuh dah ada ke long term and short term plan untuk perkukuhkan parti dan pakatan rakyat menjelang PRU 13 nih?

Haper plan/gerak kerja korang untuk pastikan/make sure rakyat pangkah PAS/DAP/PKR dalam PRU 13 nanti?

Musti kena ingat, PKR ni komponen Pakatan Rakyat..kalu PKR dilihat rosak,hancoi..maka rosaklah Pakatan Rakyat.,..yang menang..parti yahudi umno/bn jugaklah yang menang...hu hu huhu..

Kepada yang menang...aku akan perhatikan korang....

Kepada yang kalah..jangan berpaling tadah masok gerombolan pencacai yahudi/umno sudahhh..marilah bekerjasama dengan kami,,kita hancorkan parti UmnoBN..

tadak jawatan dalam parti takper,bukan leh bawak kubor pun jawatan tuh....

Pangkat dan jawatan bukan menjadi pasal untuk berjuang menegak keadilan dan menentang kezaliman


0 ulasan:

Pimpinan

Sayap Parti

Kawasan